12. Mednarodna likovna kolonija Monošter / Szentgotthárd

Slovenski kulturni in informacijski center Monošter / Szentgotthárd, Madžarska, 22. 11. 2013

Interakcija različnih ustvarjalnih energij ter doživetje novega okolja na poseben način vpliva na delo umetnikov. Poletna likovna kolonija je zaradi delovnega vzdušja, skupnega bivanja, druženja in izmenjave vtisov zato vselej neponovljiva ustvarjalna priložnost. Delovni prostor ima pri iskanju kreativnih zamisli odločilno vlogo. V barvah, oblikah in linijah okolja umetniki prepoznavajo likovne zakonitosti, kultura in zgodovina kraja navdihne nove zgodbe, ljudje in značaj pokrajine pa prebudijo raznolika čustvena doživetja. Vse te okoliščine, včasih pa tudi časovna določenost, slikarje in kiparje vzbudbujajo za iskanje novih rešitev.

Ideja likovne kolonije, ki je včasih temeljila na plenerističnem upodabljanju lokalnega okolja – zlasti narave – se je modernizirala. Povabljeni umetniki so različni po narodnosti, generacijski pripadnosti in spolu ter imajo raznolike umetniške in življenske nazore. Motive si izbirajo popolnoma svobodno. Zato dela, ki nastajajo na likovni koloniji, kažejo izrazito individualne slogovne in vsebinske pristope.

Sedem umetnikov – pet slikarjev, slikarka in kipar – je tako na izzive Mednarodne likovne kolonije Monošter 2013 odgovorilo na različne načine. Nekateri so se držali svojega prepoznavnega sloga in vanj vnašali bolj ali manj očitne variiacije. Drugi so vsebino ali slog razmeram na koloniji bolj prilagodili. Med umetniškimi osebnostmi, ustvarjalnim okoljem in ustvarjenimi umetninami se je tako spletel trikotnik močne povezanosti. Iz del, ki so nastala, lahko zaslutimo, da so umetniki v tem okolju sprejeti z iskreno naklonjenostjo, ljubeznivostjo, razumevanjem in rahločutnostjo do njihovega dela, seveda pa tudi s prijazno gostoljubnostjo. Preberi več ...

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju z Galerijo-Muzejem Lendava.

UMETNIKI

György Csuta, Ricarda Hoop, Zsigmond Lucza, Mario Palli, Adel Seyoun, Klavdij Tutta, István Vanjúr


English translation: katalog (PDF)

Magyar fordítás: katalog (PDF)