Urška Jurić: Z bosimi nogami nad oblaki srečaš tudi črno prst

Cerkev Device Marije v polju, Bovec, 13. julij do 1. september 2024

kustosinja razstave: Daša Čopi

Odprtje razstave: 13. julij 2024 ob 20. uri. Razstava bo na ogled ob sredah in nedeljah med 18. in 20. uro. Za ogled razstave izven urnika pokličite na telefon 031 643 147 (Zoran) ali 040 396 806 (Daša).


Z bosimi nogami nad oblaki srečaš tudi črno prst

Na 15. tradicionalnem ciklusu razstav Ars loci. Umetnost v prostoru svetega v poznogotski cerkvi Device Marije v Bovcu se letos predstavlja diplomirana likovna pedagoginja in umetnica mlajše generacije Urška Jurić. Ker avtorica na ogled ponuja dela iz vseh obdobij svojega ustvarjanja, imamo priložnost videti pravo pregledno razstavo. Z ozirom na to dejstvo je umetnica izbrala tudi daljši, a zelo pripoveden naslov razstave “Z bosimi nogami nad oblaki srečaš tudi črno prst”, s katerim se navezuje na svoj intimističen način ustvarjanja. Z motivom “bosih nog” opisuje nujo prepuščanja svoji ranljivosti, motiv “nad oblaki” pa izraža odprtost za vsa presenečenja in vse nepričakovano, kar lahko sreča ob vstopu v polje duhovnega in podzavesti. “Črna prst” predstavlja pogum za soočanje in sprejemanje “temne ptice” oziroma svoje temne plati, ki jo sreča na poti ustvarjanja slike. Opremljena s čuječnostjo, radovednostjo in pogumom sprejema svojo “črno prst” ter na njenih temeljih sega proti svetlobi.

Urška Jurič je po duši grafik in na slikah pogosto kombinira slikarstvo, grafiko ter nekatere druge tehnike. Njena umetnost je pretežno abstraktna, a pogosto z elementi realizma. Z ustvarjanjem in umetniškim izražanjem vzpostavlja svoje čustveno ravnovesje ter raste kot oseba z včasih mešanimi, a zelo pretanjenimi in subtilnimi občutki.

Daša Čopi


Preberite celotno spremno besedilo kustosinje razstave Daše Čopi v spremni zloženki razstave.

Razstavo pripravlja Društvo Ars Bovec v sodelovanju s kuratorko Dašo Čopi. Tehnična izvedba: Zoran Kašca, Daša Čopi, umetnica Urška Jurić s prijatelji in družino

Tisk zloženke omogoča Občina Bovec.

O avtorici

Urška Jurić se je rodila leta 1984 v Postojni. Po končani postojnski gimnaziji je nadaljevala študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru na oddelku za likovno umetnost. V diplomi je raziskovala področje grafike, ki ji je blizu še danes. S svetom se lažje sooča in si ga razlaga skozi slikarstvo, grafiko in ilustracijo. Imela je nekaj samostojnih razstav, občasno sodeluje v idrijskem likovnem društvu Cinober in likovni skupini Okra iz Postojne ter ustvarja pod imenom/ma Občutki in Mešani Občutki.

Spletna stran

O kuratorki

Daša Čopi je rojena 7. 6. 1987. Otroštvo je preživela v Bovcu in Čezsoči, leta 2002 pa se je vpisala na umetniško gimnazijo – likovna smer v Novi Gorici. Po končani maturi se je vpisala na enopredmetni študij umetnostne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki ga je zaključila leta 2015. Več let je delala v turizmu, nato je delala na oddelku za družbene dejavnosti Občine Bovec, sedaj je kustosinja za kulturno zgodovino in galerijsko dejavnost v Gornjesavskem muzeju Jesenice. Je aktivna na področju kulture v Bovcu in je leta 2020 prevzela vodenje projekta Ars Loci, ki ga je pred tem 10 let kurirala Monika Ivančič Fajfar.