Razstava podobic in romarskih spominkov iz zbirke Dane Ivančič

9. maj do 6. julij 2014, Cerkev Device Marije, Bovec

Podobice sem začela zbirati leta 2007, pred sedmimi leti. Trenutno moja zbirka šteje okrog 7000 različnih primerkov, na razstavi pa je predstavljenih 1200 podobic.

Naključij ni. Je pot, ki jo človek sam izbira. Pred časom sem prepisovala iz starih molitvenikov mašne pesmi, Marijine pesmi, pesmi o svetnikih in druge ter ugotavljala, kako se je besedišče z leti spreminjalo, prenavljalo. Med listi sem pogosto opazila podobico, ki je imela med drugim vlogo kazalke. Tako sem na tisti strani rada prebrala besedilo; s tem sem občutila neko vez z lastnikom molitvenika.

Iz mašnih bukvic pokojne mame sem vzela v roke podobico. Na njej je pisalo: »On vas varuje. Iskreni pozdrav!« To podobico, ki je predstavljala vstalega Kristusa, je moja mama prejela od bolniškega duhovnika zadnje dni na onkološkem oddelku konec oktobra 1980. Tisti trenutek je bil zame svet.

Odločitev za zbiranje te duhovne zapuščine je bila nepreklicna. Zdaj so izbrane podobice postavljene na ogled.

Tudi z vašo pomočjo je to naša skupna razstava, je bogastvo mozaika drobnih preprostih predmetov, ki dajejo blagoslov naši romarski poti na tem svetu. Hvala vsem, ki ste pripovedovali ali pisali o vašem romanju, prav tako sestri Vlasti, ki je zaslužna, da se je zbirka povečala.

V mapah, ki so del razstave, lahko preberete nekaj božjepotnih utrinkov ter kopijo pripovedi o treh romarskih poteh avtorja Jožeta Lavrenčiča.

Naj končam s hvaležno zahvalo naši župniji in dekanu Viljemu Čušinu, vsem članom Društva Ars, moji družini za podporo. Vsem ki ste podobice z veseljem podarili, našim pevkam in Andreju, Ivi za okrasitev, vsem, ki ste pripravili dobrote, da bo naše druženje pravi »agape«. Prisrčna zahvala Zoranu, Moniki in Erni za oblikovanje večera.

Še enkrat boglonaj vsem za to srečanje!

Dana Ivančič, nagovor na odprtju razstave, Bovec, 9. 5. 2014

Informacije

Ogled razstave je mogoč ob četrtkih in nedeljah od 19. do 21. ure ter v času pred in po sv. mašah in šmarnicah. Informacije o razstavi in zbirki po telefonu na 05 38 86 283 ali po elektronski pošti dana.ivancic@gmail.com.

Razstavo pripravlja Društvo ARS Bovec.

Ob razstavi je bila izdana tudi spominska podobica.