Egon Bajt: Glasbena medigra

Galerija Pogled, Galerija Miha Maleš Kamnik, 24. 11. - 17. 12. 2016

Allegro e vivace

Kako upodobiti glasbo? Kako odslikati portret nečesa, kar nima prostorske oblike? Kako upodobiti abstraktno prvino s fotografijo, z zapisom resničnega sveta? Fotograf in glasbenik Egon Bajt odgovarja s serijo portretov, ki so nastali ob 200. obletnici glasbenega šolstva na Slovenskem. Glavni protagonisti so otroci, učenci Glasbene šole Kamnik s svojimi glasbeni instrumenti, ki pod fotografovo taktirko pripovedujejo nenavadne in nepričakovane zgodbe. Tako avtor v nasprotju z običajnimi predstavami o klasični, resni glasbi témo predstavi na sproščen, hudomušen in duhovit način.

Formalne prijeme si Bajt izposoja iz portretne in produktne fotografije, uporabi pa tudi značilnosti karikature – pretiravanja v velikosti, poigravanja z ravnotežjem, vsebinske preobrate, namerne napake, popačenja in odmike ter duhovite skrite detajle. Poze in domišljena kostumografija, ki se zgledujejo po modni fotografiji, kažejo svežino, sproščenost in sodoben način. S pretiranimi dimenzijami ali nenavadnimi postavitvami fotograf vsebinsko poudari instrumente. Tako niso zgolj predmeti, mrtva orodja za izvabljanje zvokov, temveč so enakovredni partnerji v dvojici glasbenik – glasbeni instrument. Poosebi jih in animira, jim vdahne osebnost, da skupaj s portretiranci na fotografskem odru ustvarjajo dinamičen gibalno zvočni dialog.

Osebe in predmeti ter razmerja, ki se spletajo med njimi, so na nevtralnem studijskem ozadju poudarjeni. Pihanje v glasbilo se obrača nazaj v obliki vetra v laseh in valovanja oblačil. Mladi glasbenik lovi ravnotežje pod težo glasbenega kovčka na hrbtu. Tipke klavirja frčijo po zraku kot dinamična ilustracija notnih zapisov. Šopek flavt je povezan z vrvico kot naročje ljubezenskih pisem. Sladke spone glasbe so nase prikovale kitarista. Harmonika je meh malomarno raztegnila pod lastno težo. Pevec bo z rokohitrskim trikom priklical čarovnijo glasbe … Vsebino avtor podkrepi z likovnimi sredstvi: dinamične kompozicijske vertikale in diagonale poudarjajo gibanje, melodijo in ritmičnost glasbe. Kompozicijski zasuki spominjajo na ples. Trenutek, zaustavljen na najvišji točki skoka, ustvari visoko napetost.

V nasprotju z običajnimi estetiziranimi fotografijami klasičnih glasbenikov so otroški glasbeni potreti Egona Bajta barviti, živahni in polni čustev. Z njimi ob častitljivi obletnici sporoča, da se tu srečujejo in v harmonične odnose prepletajo otroška radovednost, sproščenost in veselje ter veličastna lepota in pomenljiva globina glasbe.

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Glasbena šola Kamnik in Medobčinski muzej Kamnik.