Obrazi prostora in časa

Stanka Golob, Monika Lazar, Gregor Maver

Tolminski muzej, 15. 4. - 30. 5. 2014

Stanka Golob, Monika Lazar, Gregor Maver

Slikarki Stanka Golob in Monika Lazar ter vizualni umetnik Gregor Maver so na prvi pogled popolnoma različni ustvarjalci. A za to, da se predstavljajo na skupni razstavi, obstaja dober razlog. Treh umetnikov s Tolminskega ne povezuje le ustvarjalna strast, temveč so v umetnost vsi vstopali po podobni poti; pridobivanje formalne izobrazbe na področju slikarstva in vizualnih umetnosti so namreč začeli že polni življenjskih in poklicnih izkušenj ter slikarsko že nekoliko oblikovani in podkovani. Te osebne in življenjske okoliščine so pomembno vplivale na način sprejemanja znanja, komunikacijo s študijskimi mentorji ter motivacijo za delo. Študij na zasebnih visokošolskih ustanovah (Stanka Golob in Monika Lazar sta ga opravili na Arthouse – College of Visual Arts, Gregor Maver pa na A. V. A. – Akademiji za vizualne umetnosti) predstavlja svojevrstno alternativo Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Morda omogoča nekoliko več svobode pri iskanju osebnega izraza že med samim študijem, kar lahko razberemo tudi iz predstavljenih diplomskih del.

Trije avtorski pristopi pokažejo vso širino likovne in vizualne umetnosti, ki že dolgo ni več zgolj slika na platno. Stanka Golob v klasično slikarstvo vnaša avtorsko tehnologijo slikanja z naravnimi peski, renesančno teorijo linearne perspektive pa izkorišča za ustvarjanje navideznih prostorov, v katere umesti stilizirano figuro. Monika Lazar raziskuje zgodovinske vidike portreta in sporočilne možnosti tega motiva v sodobnem slikarstvu. Gregor Maver združuje fotografijo, svetlobo in tridimenzionalne objekte v instalacijo, v kateri odigra pomembno vlogo tudi gledalec.

Razstava je torej vsebinsko, estetsko in formalno zelo raznolika. Vendar pa se ob so-postavitvi treh opusov pokaže, da je avtorjem skupno razmišljanje o univerzalnih vprašanjih, o mestu človeka v prostoru in času, o odnosih med ljudmi. Odgovori so lahko trpko družbenokritični, introspektivno zazrti, prežeti s poetično tančico ali neposredni. Vendar pa niso enoznačni, saj vselej puščajo odprt prostor tudi za gledalčevo samoizpraševanje. Preberi več ...

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Tolminski muzej

O avtorjih

Stanka Golob (1952) slika od leta 1981 in se redno izobražuje v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, DSA Tolmin, DOLIK Jesenice in KUD KC Ljubljana – likovna sekcija pri različnih mentorjih. Leta 2012 je nadiplomirala na Šoli za risanje in slikanje (Arthouse – College of Visual Arts) v Ljubljani. Imela je preko 60 samostojnih in 150 skupinskih razstav v Sloveniji, Italiji in Avstriji. V začetku 2014, ob dvajsetletnici slikanja s peskom, se je predstavila s pregledno razstavo del v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu.

Monika Lazar (1967) je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. Leta 1989 se je vpisala na Akademijo lepih umetnosti v Benetkah, smer slikarstvo, a je študij prekinila v drugem letniku in leta 2012 diplomirala na Šoli za risanje in slikanje (Arthouse – College of Visual Arts) v Ljubljani. Šolanje sedaj nadaljuje na magistrskem študiju umetnostne zgodovine in konservatorstva na Univerzi v Vidmu.

Gregor Maver (1978) je absolvent na Akademiji za vizualno umetnost v Ljubljani, smer likovna umetnost. Ustvarja na področju prostorske instalacije, slikarstva in keramike. Leta 2013 je kot eden izmed dveh najperspektivnejših mladih slovenskih ustvarjalcev prejel prestižno evropsko nagrado Essl Art Award CEE 2013, ki jo bienalno podeljuje najpomembnejša zbirka sodobne umetnosti v Evropi, Muzej Essl.