Most ustvarjalnosti

Razstava likovne za Slovenske izseljence 2017 in likovne kolonije MDSSNG

Galerija Kinogledališča Tolmin / 10. 11. 2017 - 5. 1. 2018

Likovna kolonija Združenja Slovenske izseljenske matice že šestindvajset let zapored združuje in povezuje ljudi, ki imajo izkušnjo izseljenstva ter veselje do umetnosti. Most na Soči je slikarjem že sedemnajstkrat ponudil svoje gostoljubje. Slikoviti kraj ob sotočju Idrijce in Soče nove obiskovalce vselej navduši, stari se radi vračajo, umetnike navdihuje. Idealen je za iskanje lepote in dramatike, za raziskovanje raznolikosti, za poglabljanje vase. Slovenci, ki živijo po svetu, lepote Slovenije iskreno cenijo in slovensko tradicijo srčno in spoštljivo ohranjajo, čeprav v srcu nosijo dve domovini, čeprav se v njihovem vsakdanu prepletata dve kulturi, dve tradiciji in dva pogleda na svet.

S tematiko 26. likovne kolonije smo želeli poudariti idejo povezovanja dveh svetov, dveh bregov. Naslov Most ustvarjalnosti lahko beremo na dva načina. Neposredno se nanaša na kraj ustvarjanja Most na Soči in na prepoznaven urbanistični element, most, ki ustvarjalcem vedno ponuja slikovit likovni motiv. V prenesenem pomenu pa most lahko razumemo kot podobo povezovanja dveh nasprotij, vzpostavljanja povezav, iskanja poti do drugega in drugačnega, vez prijateljstva …

Slikarji in slikarke so na likovni koloniji povezovali bregove dveh (včasih celo treh) domovin in različnih kultur, gradili vezi med sedanjostjo in preteklostjo, med doživljanji in spomini. Likovno so se te dvojnosti izrazile z uporabo barvnih kontrastov, kompozicijo diptiha ali z združevanjem raznolikih elementov na enem platnu. Tako so ustvarili mostove med nevidnimi in vidnimi svetovi. Seveda pa so imeli udeleženci možnost ustvarjati tudi po bolj svobodnih vzgibih. Nekateri so se od tematike odmaknili in upodobili za kraj značilne vodne in rastlinske motive ter abstraktne forme.

Slikarjem izseljencem so se pri ustvarjanju pridružili tudi vabljeni domači slikarji, dva dni pa smo si atelje v Vodni hiši delili z udeleženci slikarske kolonije Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Tudi to povezovanje je bila zelo zanimiva in dragocena izkušnja za vse. Za zaključno razstavo je vsak udeleženec prispeval po dve deli. Premierno smo jo odprli v Vodni hiši na Mostu na Soči. Z razstavo v Galeriji Kinogledališča Tolmin pa smo želeli nastala dela predstaviti tudi širšemu tolminskemu občinstvu in se tako oddolžiti za toplo gostoljubje, ki smo ga v krajih ob Soči vsakič znova deležni.

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s TD Most na Soči in Zavodom KŠM Tolmin.

Udeleženci likovne kolonije 2017

Marijana Gregl Bikar - Srbija; Irena Hribar Schmidt - Kanada; Radmila Jeremić Ćurćin - Srbija, Zoran Karmelić - Hrvaška; Albert Leš - Srbija; Neva Milovanović - Srbija; Ida Obućina - Srbija; Miranda Rumina - Anglija; Vlatko Zimmer (Bosna in Hercegovina; v času kolonije so v podjetju Gostol za park skulptur ob jezeru izdelali nov kip po njegovih načrtih); Pridružena slikarka: Vlasta Arzenšek Gottstein - Nemčija. Vabljeni domači ustvarjalci: Bogdan Soban, Dare Trobec, Dea Volarič.

Voditeljica kolonije: Monika Ivančič Fajfar

Udeleženci slikarske kolonije Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica: Irena Mihelj, Sara Bukovec Jug, Sonja Jež, Matej Leban, Lucija Šemrl, Mirela Prezelj.

Mentorja: Stanka Golob in Aleksander Peca