Likovna kolonija za slovenske izseljence in zamejce

Most na Soči / 7. junij - 14. junij 2013

Združenje Slovenska izseljenska matica in TD Most na Soči


UJETO V KVADRAT

Likovna kolonija za slovenske izseljence in zamejce je to leto potekala pod geslom "Ujeto v kvadrat". Vsebinsko izhodišče likovne kolonije je namreč izhajalo iz tega, da udeleženci delajo na enotnem formatu platna. Kvadrat ima posebne likovne značilnosti in zakonitosti – izkazuje čisto simetrijo in statično popolnost. Zaradi te oblike kvadrat simbolizira stabilnost, nespremenljivost, večnost, poštenje in moč, po drugi plati pa tudi tudi zaprtost in omejitev. Zaradi svoje edinstvene oblike ima kvadrat pomembno simbolno vlogo v starejši likovni umetnosti, njegova geometrijska kvaliteta pa pride do izraza predvsem v abstraktni umetnosti. V sodobni digitalni dobi je kvadrat pogosto tudi najmanjša enota slike (piksel), aktualnost kvadratnega formata pa izpričujejo tudi fotografije, posnete s pametnimi telefoni, ki so v zadnjem času preplavile svetovni splet.

Kvadrat, lik s štirimi enakimi stranicami in štirimi enakimi pravimi koti, torej ni pomemben samo v matematiki, temveč tudi v likovni umetnosti in vsakdanji kulturi. Kot eden od osnovnih likov je pomemben gradnik likovne kompozicije, njegova oblika pa se povezuje tudi z bogato simboliko. Kvadrat in število štiri se povezujeta z naravo in našim planetom Zemljo. Zemljo gradijo štirje osnovni elementi (voda, zemlja, ogenj, zrak), razteza se na štiri strani neba (sever, jug, vzhod, zahod). Narava se spreminja skozi štiri letne čase (pomlad, poletje, jesen, zima). Število štiri je blizu tudi človeku – njegovo življenje zaznamujejo štiri dobe (otroštvo, mladost, zrela doba, starost), v njegovem značaju se kažejo štirje osnovni temperamenti (melanholik, sangvinik, kolerik, flegmatik) ...

Likovna kolonija se je uradno pričela v petek, 7. junija, ob 18. uri, s pozdravi, besedami vzpodbude ter dobro večerjo v Gostilni Vuga. Udeležencem sta dobrodošlico izrekla predsednik TD Most na Soči Radovan Taljat, sodelavka Združenja Slovenska izseljenska matica Ženja Pižent ter voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar.

Prvi delovni smo namenili predstavitvi teme ter pogovoru o možnih izhodiščih za likovne interpretacije. Udeleženci kolonije so si vzeli čas za skiciranje, raziskovanje okolja ter iskanje slikarskih motivov, zvečer pa smo se udeležili prireditve Klan'c 2013 v Tolminu. Ogled razstave Društva ljubiteljskih slikarjev Tolmin ter obilo dobre glasbe nam je vsem dalo dodaten zagon.

Naslednje dni so slikarji intenzivno delali na svojih slikah. Večina je izkoristila ateljejske prostore Vodne hiše ob Soči, nekateri pa so si za slikanje izbrali bolj zasebne kotičke. Skupni zajtrki, kosila in večerje v Gostilni Vuga so bili vselej polni sproščenega in, nemalokrat, izjemno duhovitega vzdušja. Obedi, sprehodi in večerna druženja so tako udeležencem ponujali številne priložnosti, da spletejo medsebojne prijateljske vezi.

V program smo vključili tudi spoznavanje lokalne kulture, zgodovine in domačih ustvarjalcev; v čas prazgodovinske svetolucijske kulture smo odpotovali z arheologom Mihom Mlinarjem, v čas tolminskega punta pa s kustosinjo Tolminskega muzeja Karlo Kofol. S kapitanom Barke Matjažem Štrukljem smo odpluli v kanjon reke Soče. Umetnika Stanka Golob in Bogdan Soban sta nam predstavila svoji posebni ustvarjalni tehniki – slikanje z naravnimi peski ter ustvarjanje slik z računalnikom. Z veseljem smo se odzvali tudi povabilu organizatorjev prireditve Noč na jezeru ter se udeležili srečanja članov NB in upokojencev Posočja ter srečanja gospodarstvenikov Primorske.

O delu likovne kolonije so poročali nekateri mediji – obiskali so nas s tolminskega radia Alpski val, o nas so poročali na novogoriškem Radiu Robin ter na Radiu Veseljak, udeležence likovne kolonije pa so posneli tudi za prispevek o problematiki izseljenstva za oddajo Preverjeno na POP TV.

V petek, 14. junija, ob 18. uri, smo v Vodni hiši svečano odprli razstavo nastalih del. Poleg predstavnikov organizatorjev – predsednika TD društva Radovna Taljata ter tajnice Združenja Slovenske izseljenske matice Vesne Vukšinič Zmaić – sta prisotne nagovorila še častna gosta, župan občine Tolmin Uroš Brežan ter ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel. Voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar je obiskovalcem predstavila potek kolonije ter nastala dela. Sproščeno druženje ob gostoljubni pogostitvi, ki je sledilo odprtju razstave, je zagotovo primerno uokvirilo čudovit ustvarjalni teden.

Monika Ivančič Fajfar

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s TD Most na Soči.

Udeleženci

Pia Bajlo, Hrvaška

Albert Leš, Srbija

Stanka Novković, Hrvaška

Jakob Okorn, Jamajka

Vida Pfeifer, Nemčija

Sonja Povhe, Slovenija

David Premrl, ZDA

Ivan Stojan Rutar, Slovenija

Valerija Sever, Švica

Bogdan Soban, Slovenija