REKA ŽIVLJENJA

Likovna kolonija za slovenske izseljence, Most na Soči, 3. - 8. junij 2018

Likovna kolonija se je v letu 2018 ponovno odvijala na Mostu na Soči. To je majhen, slikovit kraj ob vznožju Alp, stisnjen med bregove ob sotočju dveh rek, Soče in Idrijce. V lanskem letu smo tu ustvarjali na temo Most ustvarjalnosti, letos pa smo se posvetili motivu reke. Reki Soča in Idrijca ter jezero podobo Mosta na Soči oblikujejo barvno in kompozicijsko pa tudi pomensko. V skladu s spreminjanjem narave, letnimi časi in vremenom se spreminjata videz in razpoloženje vodà. Reki in njuni bregovi vseskozi iščejo občutljivo ravnotežje med dramatiko in harmonijo.

Reko, ki se od izvira do izliva v ocean vije med bregovi, premaguje ovire, počiva v tolmunih ali se igrivo zliva čez brzice, pogosto razumemo tudi kot prispodobo življenja – kot edinstveno pot med rojstvom in smrtjo. Reka povezuje izvir z oceanom; to simboliko lahko interpretiramo tudi v kontekstu izseljenstva. Izvir, ki predstavlja domovino, in neskončni ocean, ki predstavlja širni svet, kakor popkovina neločljivo povezuje reka. To je močna vez, ki je ni mogoče pretrgati.

Reka je kri zemlje, je vir moči in življenjske energije. V njej se zrcalijo podobe in zgodbe z bregov, zato je reka tudi metafora za umetnost. S svojim tokom oblikuje prostor, na gladini zrcali podobe z bregov, s prelivanjem ustvarja ritem in glasbo. Reka je tiha priča pripovedi o življenju na njenih bregovih. Njen tek je povezan z naravo in človekom in v sebi nosi zapis preteklosti in vizijo prihodnosti – to je v pesniškem jeziku izrazil Simon Gregorčič..

Na likovni koloniji, ki jo je že enajsto leto zapored koordinirala voditeljica Monika Ivančič Fajfar, je sodelovalo sedem slikarjev iz tujine: Pia Bajlo, Ivan Kosmos in Stanka Novković s Hrvaške, Jelena Šehović iz Bosne in Hercegovine, Radmila Jeremić – Ćurčin iz Srbije, Eli Miklavčič iz Nemčije ter Miranda Rumina iz Anglije. Slikarjem izseljencem so se pri ustvarjanju pridružili tudi vabljeni domači slikarji: Dare Trobec, predsednik Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, Dea Volarič in Bogdan Soban.

Prvo srečanje je bilo v gostilni Vuga ob pristni domači večerji. Poleg udeležencev so se nam pridružili nekateri člani TD Most na Soči in strokovna sodelavka Slovenske izseljenske matice Ženja Simonič, ki so gostujočim slikarjem izrekli dobrodošlico. Po večerji smo si ogledali naš »atelje« v Vodni hiši ter se namestili v apartmaje. Od ponedeljka do srede zvečer smo intenzivno slikali, proste trenutke pa smo izkoristili za druženje, sprehode ob jezeru, vožnjo z ladjo Barka in celo s kanujem. Obiskali so nas novinarji iz nacionalnih in lokalnih radijskih postaj, udeležence pa je prišla pozdravit tudi glavna tajnica SIM Jasmina Ilić.

V našem začasnem ateljeju so nastala likovno in vsebinsko zelo raznolika dela – realistična, abstraktna, slikovita, polna simbolike ... Vsak udeleženec je za zaključno razstavo v Vodni hiši dokončal po dve sliki. Odprtje razstave v četrtek, 7. junija ob 14. uri, je sovpadalo s prireditvijo šola zdravja, zato si je razstavo ogledala množica ljudi, ki je na Most na Soči prišla iz cele Slovenije. Nekateri, ki imajo sorodnike v tujini, so se z našimi izseljenci zapletli v pogovor ter odkrivali skupna poznanstva. Tako smo likovno kolonijo zaključili v prijetnem vzdušju in druženju ob dobri pijači, hrani in glasbi.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je bila letošnja kolonija kratka, a sladka. Veselimo se prihodnjih umetniških srečanj – priložnost bo že oktobra, saj bodo slike, ki so nastale na koloniji, predstavljene v galeriji Kinogledališča Tolmin.

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s TD Most na Soči in Jezero d.o.o..

Hvala tudi Društvu likovnih ustvarjalcev Tolmin in Gostilni Vuga.

Udeleženci likovne kolonije 2018

Pia Bajlo - Hrvaška, Radmila Jeremić Ćurćin - Srbija, Ivan Kosmos - Hrvaška; Eli Miklavčič - Nemčija, Stanka Novković - Hrvaška, Miranda Rumina - Anglija, Jelena Šehović - Srbija. Vabljeni domači ustvarjalci: Bogdan Soban, Dare Trobec, Dea Volarič. Voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar.