Dve domovini

Likovna kolonija za slovenske izseljence, Pišece, 3. - 11. junij 2016

Kontakt za ogled razstave: Vila Silva Marija Pišece.

Slovenska izseljenska matica je letos že 25. leto zapovrstjo organizirala slikarsko kolonijo, namenjeno akademskim in ljubiteljskim slikarjem, ki so po rodu Slovenci, živijo pa v zamejstvu ali v tujini. Kolonija je bila v Pišecah, v slikovitem in prijaznem kraju v občini Brežice, v mirnem okolju kozjanskega parka, sredi vinskih goric. Kot nalašč za iskanje umetniškega navdiha! Slikarji so ustvarjali in bivali v udobni in lepo opremljeni Vili Silva Marija – gostitelja ter lastnika apartmajev Martin Bibič in njegova soproga Silva sta bila tudi soorganizatorja in pokrovitelja kolonije.

Enajst slikarjev in slikark je prišlo iz šestih različnih držav: Miranda Rumina iz Anglije, Jože Arzenšek, Pia Bajlo, Ivan Kosmos in Stanka Novković s Hrvaške, Irena Hribar Schmidt iz Kanade, Vlasta Arzenšek Gottstein, Jelka Kuraj in Vida Pfeifer iz Nemčije, Marijana Gregl Bikar iz Srbije ter Valerija Sever iz Švice. Kolonijo je vodila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Monika Ivančič Fajfar.

Ustvarjanje je potekalo pod geslom "Dve domovini". Slikarji so likovno izpovedno interpretirali svojo življenjsko izkušnjo – od občutenj razdvojenosti in razpetosti, nostalgičnega spominjanja mladosti, domotožja in iskanja korenin, pa do veselja nad vračanjem v domovino, k neokrnjeni naravi in idilični lepoti Slovenije ter radostnega zavedanja, da je naš dom lahko včasih cel svet. Obenem so slikarji na platna prenesli videnja in občutenja okoliške panorame, ki so jo raziskovali z umetniško občutljivim pogledom.

Pri spoznavanju naravnih, kulturnih, zgodovinskih in kulinaričnih posebnosti kraja in Slovenije so udeležence vodili gostoljubni domačini in vabljeni gostje. Turistična vodička Ana Iljaž in grajski oskrbnik Ivan Radanovič sta predstavila bogato zgodovino Pišec in pišečkega gradu. Člani Društva vinarjev in vinogradnikov ter Turističnega društva Pišece so pripravili čudovit večer z ogledom dokumentarno – igranega filma Pišečka bratev (trgatev) ter prijateljsko druženje z degustacijo vina in domačih dobrot. Društvo Pleteršnikova domačija s predsednikom Martinom Dušičem je skupaj z Jasmino Ilić iz Slovenske izseljenske matice pripravilo kulturni večer – besedo in glasbo so povezali pisatelj Ivan Cimerman s soprogo ter Pleteršnikovi pevci. Dr. Barbara Ivančič Kutin z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU je udeležencem kolonije predstavila slovensko slovstveno folkloro. Glasbenik Lojze Ogorevc je pripravil pevsko delavnico slovenskih narodnih pesmi. Obiskali so nas tudi učenci osnovne šole Maksa Pleteršnika z učiteljico likovnega pouka Tanjo Plevnik in ravnateljico Nuško Ogorevc. Z izvirnimi in tradicionalnimi kulinaričnimi mojstrovinami nas je vsak dan razvajal gostitelj Martin Bibič.

Ob pestrem programu, intenzivnem ustvarjanju, druženju ter krajših izletih in sprehodih v okolico, je čas hitro minil. Rezultate ustvarjalnega tedna smo pokazali na zaključni razstavi v Vili Silva Marija. Slikarska dela je občinstvu predstavila voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar, svečano pa je razstavo odprl predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Sergij Pelhan. S pesmijo so večer popestrile ljudske pevke Žejno ter ob spremljavi Lojzeta Ogorevca na harmoniki tudi udeleženci kolonije. Zares sproščen, barvit in radosten zaključek ustvarjalnega druženja!

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s Silvo in Martinom Bibič, Vila Silva Marija, Pišece.

Udeleženci likovne kolonije 2016

Jože Arzenšek - Hrvaška, Vlasta Arzenšek Gottstein - Nemčija; Pia Bajlo - Hrvaška; Marijana Gregl Bikar - Srbija; Irena Hribar Schmidt - Kanada; Ivan Kosmos - Hrvaška; Jelka Kuraj - Nemčija; Stanka Novković - Hrvaška; Vida Pfeifer - Nemčija; Miranda Rumina - Anglija; Valerija Sever - Švica. Voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar.

VIDEO (by Miranda Rumina).