Podobe veselega časa

Likovna kolonija za slovenske izseljence, Sela pri Ajdovcu, 12. - 19. junij 2015

Kontakt za ogled razstave: Vesela vas.

Likovno kolonijo za slovenske izseljence in zamejce je v letu 2015 gostila ekološka kmetija Vesela vas v Selah pri Ajdovcu. Ta del Dolenjske – Suha krajina – je znan po izreku, da tu čas drugače teče. Za to, da ima ta izrek pozitiven naboj, skrbijo ozaveščeni gostitelji v Veseli vasi, ki veliko pozornosti namenijo ohranjanju lokalne dediščine. S pečatom tradicije so tu zaznamovane arhitektura, kulinarika in tudi prireditve, ki jih organizirajo.

Moto Vesele vasi je dobro počutje in veselje. To je bil tudi ustvarjalni moto likovne kolonije. Prepustili smo se pozitivnim občutkom, sledili harmoničnim podobam narave in odprli prosto pot iskrivi domišljiji. Raziskovali smo, kakšne barve je veselje, kakšne odtenke ima sreča, kateri prizori v nas vzbujajo radost, dobro voljo in smeh. Razmišljali smo, kateri spomini na lepe stare čase prikličejo prijetne občutke in katere vizije prihodnosti nas navdajo z optimizmom.

Osem udeležencev kolonije, ki se slikarstvom in vizualno umetnostjo ukvarjajo amatersko ali profesionalno, je prihajalo iz petih držav: Amalia Pérez Molek iz Argentine, Ivan Kosmos, Stanka Novković in Pia Bajlo iz Hrvaške, Miranda Rumina iz Indije, Vida Pfeifer in Vlasta A. Gottstein iz Nemčije ter Marijana Gregl Bikar iz Srbije. Ustvarjalci so našli veliko raznolikih načinov, kako umetniško izraziti veselje, srečo, optimizem, življenjsko moč in pozitivno energijo. Nastale so upodobitve arhitekturne dediščine, ki prikličejo nostalgične spomine na otroštvo. Pogledi na prostrano pokrajino in motivi vetra v krošnjah dreves ponazarjajo svobodo in lepoto narave. Vinogradi niso le dolenjska pokrajinska značilnost, temveč motivi vinske trte namigujejo tudi na veselo druženje ob rujni kapljici. Srečo, veselje in ljubezen ilustrirajo podobe sonca, ptic in vilinskih bitij. Veselje in srečo so slikarji likovno izrazili tudi z živahnimi barvami in energičnimi potezami, z bogatimi nanosi, pozlato, kolažiranimi detajli ter s tekstovnimi elementi v sliki.

Dobro počutje je s svojo neusahljivo energijo vseskozi vzpodbujal gostitelj Alojz Iskra. Domačinka Klavdija Gorenčič ni samo skrbela, da je vse gladko teklo, temveč nam je kot zgodovinarka in geografinja lepo predstavila vse posebnosti Ajdovske planote in Krške doline. Z domiselnimi, zdravimi in avtohtonimi jedmi sta naše želodčke razvajali gospa Majda in gospa Greta.

Naši gostitelji so z vodenimi ogledi poskrbeli, da smo dobro spoznali ta prelepi košček Slovenije od Suhe krajine do Bele krajine. Ob obisku Žužemberka nas je prijazno sprejel in pozdravil župan občine Žužemberk Franc Škufca, predsednik Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc pa nam je doživeto predstavil zgodovino žužemberškega gradu. Ogledali smo si tudi stalno postavitev v Jakčevem domu v Novem mestu, turistična vodička Marjana nam je opisala mestne znamenitosti. Matjaž Pavlin iz Agencije Kompas Novo mesto nam je predstavil turizem v zidanicah, lepo obnovljeno dolenjsko domačijo ter poučno zgodbo o cvičku. Veliko novega in zanimivega smo izvedeli tudi pri čebelarju Mirku Pavlinu v Semiču. Obiskala sta nas slikarja Janko Orač iz Novega mesta in Matej Metlikovič iz Ljubljane, ki sta z nami delila svoje slikarske izkušnje in zanimive zgodbe. Sproščali smo se v naravi, s pripovedovanjem zabavnih zgodb ob ognju in petjem, obiskali pa smo tudi gasilsko veselico v Ajdovcu ter se, vsaj nekateri, osvežili v Dolenjskih Toplicah.

Enotedensko veselo druženje, raziskovanje lokalnega okolja in delo v krogu sorodnih ustvarjalnih duš smo zaključili z razstavo, ki se jo je, kot častni gost, udeležil tudi slikar France Slana. Preživeli smo lep večer v družbi Vesne Vukšinič Zmaić in Sergija Pelhana iz Združenja Slovenska izseljenska matica, Marjana Cukrova iz Urada za Slovence po svetu, Martina Bibiča in Darinke Obranovič iz društva Lastovka ter številnih domačinov in ljubiteljev umetnosti. Za posebno presenečenje je poskrbela Zlatarna Celje, ki je srečni izžrebanki poklonila uro iz kolekcije Lencia, za prijetno vzdušje pa s svojo harmoniko mlada glasbenica Vesna Zarabec.

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s turistično kmetijo Vesela vas.

Udeleženci likovne kolonije 2015

Vlasta Arzenšek - Nemčija; Pia Bajlo - Hrvaška; Marijana Jasna Gregl Bikar - Srbija; Ivan Kosmos - Hrvaška; Stanka Novković - Hrvaška; Amalia Perez Molek - Argentina; Vida Pfeifer - Nemčija; Miranda Rumina - Indija / Velika Britanija. Voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar.