REKA ŽIVLJENJA, razstava likovne kolonije Most na Soči 2018

Galerija Kinogledališča Tolmin, 9. november 2018

Tema likovne kolonije za slovenske izseljence, ki se je med 3. in 8. junijem 2018 odvijala na Mostu na Soči, je bila naslovljena Reka življenja. Dve reki, Soča in Idrijca, podobo kraja določata barvno, kompozicijsko pa tudi pomensko. Videz in razpoloženje vodà se spreminjata v skladu z menjavanjem letnih časov in vremena. Reki in njuni bregovi vseskozi iščejo občutljivo ravnotežje med dramatiko in harmonijo. Pretakanje, žuborenje, prelivanje in spajanje vodnih tokov ter iskrivo bleščeče ali meditativno motreče oko jezera v občutljivih umetniških dušah zlahka prebudijo poezijo likovne govorice.

Reko pogosto razumemo tudi kot prispodobo življenja – kot edinstveno pot med rojstvom in smrtjo. Brez postanka se vije od izvira do izliva v ocean, premaguje ovire, včasih počije v zatišnih tolmunih ali se igrivo zlije čez brzice. Reka je kri zemlje, je vir moči in življenjske energije.

Reka povezuje izvir z oceanom; to simboliko lahko interpretiramo tudi v kontekstu izseljenstva. Izvir, ki predstavlja domovino, in neskončni ocean, ki predstavlja širni svet, reka neločljivo povezuje kakor popkovina. To je močna, živa vez, ki je ni mogoče pretrgati.

V reki se zrcalijo mimobežne pokrajine in dogodki, zato je lahko metafora za umetnost. S svojim tokom kiparsko oblikuje bregove, na gladini odseva podobe in zgodbe, s prelivanjem ustvarja ritem in glasbo. Reka je tiha priča življenja. Njen tek je povezan z naravo in človekom. V sebi nosi zapis preteklosti in vizijo prihodnosti … Vse to je v pesniškem jeziku izrazil tudi Simon Gregorčič.

Na likovni koloniji je sodelovalo deset slikark in slikarjev. V začasnem ateljeju v Vodni hiši so v dialogu z reko nastajala likovno in vsebinsko raznolika dela: realistična, abstraktna, lirična, ekspresivna, simbolična ... Razstavljena dela pripovedujejo o vidnih vtisih in notranjih občutjih narave, reke, Posočja, Slovenije ... Tako so slikarke in slikarji v svoja likovna sporočila vtkali iskrena doživetja, v zameno pa s seboj v domače kraje odnesli košček neizmerno velikega in radodarnega srca obsoške narave.

Monika Ivančič Fajfar

Razstavo pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s TD Most na Soči in Zavodom KŠM Tolmin.

Hvala tudi Društvu likovnih ustvarjalcev Tolmin.

Udeleženci likovne kolonije 2018

Pia Bajlo - Hrvaška, Radmila Jeremić Ćurćin - Srbija, Ivan Kosmos - Hrvaška; Eli Miklavčič - Nemčija, Stanka Novković - Hrvaška, Miranda Rumina - Anglija, Jelena Šehović - Srbija. Vabljeni domači ustvarjalci: Bogdan Soban, Dare Trobec, Dea Volarič. Voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar.