Andrej Mivšek: Nokturno

Cerkev Device Marije v polju, Bovec, 25. junij do 15. avgust 2022

kustosinja razstave: Daša Čopi

Razstava bo na ogled ob sredah in nedeljah med 18. in 20. uro, Za ogled razstave izven urnika pokličite na telefon 031 643 147 (Zoran) ali 040 396 806 (Daša) .


Nokturno

Trinajsta razstava tradicionalnega ciklusa razstav Ars loci. Umetnost v prostoru svetega v ambientu poznogotske cerkve Device Marije v Bovcu letos predstavlja dela slikarja in likovnega pedagoga Andreja Mivška. Razstava Nokturno predstavlja lirična občutja narave, ki nosijo globljo simbolno vsebino, obenem pa nas na svoj način zapeljejo v premislek o preteklosti.

Andrej Mivšek je v preteklosti svoja dela razstavljal tako na samostojnih kot na skupinskih razstavah, v cerkvi Device Marije pa nam predstavlja pretežno novejša dela. Likovni izraz njegovih slik se v tem novem ciklu kaže v odmiku, čeprav ne popolnem, od abstrakcije in abstrahiranih form iz prejšnjih obdobij in prevzema konkretno formo. V prostoru se zdaj raztezajo dinamične podobe domišljijskih, za umetnika tipično slovenskih krajin, v katerih najdemo tudi kakšno cerkvico ali kapelico, ki je sicer neznatna v mogočnosti narave, vendar tvori dialog s preteklostjo, s koreninami in tradicijo. Konkretnejšo vlogo je dobila tudi človeška figura, včasih je komaj zaznavna, izgubljena v megli ali veličini narave, na nekaterih delih pa je postavljena v prvi plan slike.

Iz prejšnjih obdobij ohranja upodabljanje z naravnimi in zemeljskimi toni v neskončnih odtenkih modre, zelene, rjave, sive, bele in črne, svetlobni efekti pa so upodobljeni z bolj živimi barvami, katerih smo deležni tudi v naravi ob različnih delih dneva. Z razstavo Nokturno nas umetnik popelje na pot od abstraktnih pa do realističnih podob narave in ji skoznje izkazuje ljubezen ter globoko spoštovanje. S svojimi deli nas spodbuja, da nehamo hiteti, si vzamemo čas za premislek, se umirimo in pustimo, da nas narava obogati s svojo raznoliko lepoto.

... preberite celotno spremno besedilo kustosinje razstave Daše Čopi v spremni zloženki razstave.

Razstavo pripravlja Društvo Ars Bovec v sodelovanju s kuratorko Dašo Čopi. Strokovna in tehnična pomoč pri izvedbi razstave: Monika Ivančič Fajfar Zoran Kašca.

Tisk zloženke omogoča Občina Bovec.

Pri izvedbi sodelujejo in pomagajo: avtor Andrej Mivšek ter prostovoljci in podporniki društva Ars Bovec.

O avtorju

Andrej Mivšek je rojen leta 1976 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisal na oddelek za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Leta 2001 je diplomiral na temo slikarstva Informela. Kot pedagog je zaposlen na OŠ Žiri. Vseskozi se posveča ustvarjanju, predvsem slikarstvu in risbi. Svoja dela je predstavil na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Je član Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Društva likovnikov Logatec.

O kuratorki

Daša Čopi je rojena 7. 6. 1987. Otroštvo je preživela v Bovcu in Čezsoči, leta 2002 pa se je vpisala na umetniško gimnazijo – likovna smer v Novi Gorici. Po končani maturi se je vpisala na enopredmetni študij umetnostne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki ga je zaključila leta 2015. Od takrat je delala v turizmu, vendar je ljubezen do umetnosti ostala. S hvaležnostjo in veseljem je leta 2020 prevzela vodenje projekta Ars Loci, ki ga je pred tem 10 let kurirala Monika Ivančič Fajfar.